Het verschil tussen survivallen en bushcraften is dat je bij het eerste eigenlijk helemaal niets bij je hebt en je dus als eerste aan de slag moet om jezelf een onderkomen te verschaffen.
In een survival situatie is het zorgen voor een goed onderkomen eigenlijk het eerste dat je doet.
Belangrijker dus dan vuur maken.

Waarom beginnen met een onderkomen?

Heel simpel, het bouwen van een goed onderkomen vergt nogal wat werk en dus ook energie. Die heb je dan vaak nog wel!
Daarnaast is een onderkomen belangrijk, want het wordt je thuis voor zolang als het duurt en een eigen stekje in den vreemde geeft je wel nog een beetje dat thuisgevoel.

Dat onderkomen is verder ook belangrijk omdat je zo beschermd bent tegen de elementen, evt wilde dieren en jij je lichaamswarmte beter op peil kunt houden en daardoor dus minder energie verliest.

Er zijn veel manieren om een primitief onderkomen te maken, ook als je helemaal niets bij je hebt. Belangrijk is om goed om je heen te kijken. Vaak heeft de natuur al heel wat werk voor je gedaan. Als dat het geval is, heb je nog maar weinig moeite en tijd nodig om je ‘huisje’ verder af te werken en in te richten.

In een Bushcraft situatie ben je dus gewoon voorbereid. Voordat je op pad gaat kun je een keuze maken over wat je mee gaat nemen. Die keuze kan zijn, zonder helemaal volledig te zijn, een tent(je), een tarp, hangmat, bivi-bag etc. Zelfs in de hiervoor genoemde categorien heb je ook al weer meer keuzes.

  • Ga je voor een eenpersoons lichtgewicht tentje of voor iets groters?
  • Neem je een tentje dat alleen bestaat uit gaas (mesh) aan de bovenzijde (zodat je ‘s nacht de sterren en regendruppels kunt tellen).
  • Neem je een tarp van 2 x 2 meter groot of een nog grotere?
  • Neem je een hangmat met of zonder muskietennet?

Allemaal vragen die je zelf zult moeten beantwoorden.

Mijn overweging ‘wat mee te nemen’ is vaak gebaseerd op ‘gewicht’.
Elke gram die je teveel op je rug, in je rugzak, meeneemt, weegt aan het einde van de dag bijna een kilo. Daarnaast kijk ik ook naar de locatie waar ik naar toe ga.
Veel bos betekent bomen en dan is een hangmat handig.

Geen bomen … geen hangmat? Dat laatste klopt niet helemaal. Ik heb een hangmat met een waterdichte bodem; als er geen bomen zijn, kan ik de hangmat op de grond opbouwen met mijn wandelstokken (en ook hier de tarp erboven voor het geval de sterren door de regen niet te zien zijn). Nadeel hiervan is wel dat ik een matje mee moet nemen (grammen!).

De goede lezer kan dus zien dat bij alles wat je gaat doen, een goede voorbereiding noodzakelijk is. Die goede voorbereiding bestaat uit het bekijken van

  • waar je naar toe gaat,
  • wanneer je gaat (in welke periode van het jaar)
  • en last but not least, wat neem ik mee
  • en vooral, wat neem ik niet mee.

Die laatste vraag is niet eenvoudig te beantwoorden want zoveel mensen, zoveel wensen. Voordat je iets gaat aanschaffen is ook een goede voorbereiding nodig zodat je precies die spullen aanschaft die bij jouw wensen passen.

Wil je meer hierover weten?
Neem dan contact op met Bas de Wit via info@bushcraftinlimburg.nl of neem een kijkje bij de diverse workshops.

Wil je een workshop volgen en heb je vooraf al hele brandende vragen?
Niet wachten, gewoon stellen en dan kan ik daar rekening mee houden.