In een Bushcraft situatie ga je over het algemeen goed voorbereid op pad. Op de meest voorkomende situaties ben je voorbereid doordat je het juiste materiaal bij je hebt.
Maar …. het kan ook wel eens voorkomen dat dit niet zo is. Wat dan??
De meeste mensen raken, zodra ze uit hun comfortzone worden gehaald, in paniek. In principe een vrij normale reactie. De zenuwen gieren door je lijf, zweet breekt uit en de allesomvattende vraag is … wat nu? Overleef ik dit wel? What If ?
Geen paniek
Tijd om even terug te komen in het hier en nu. Paniek is de slechtste raadgever die er is en je schiet er ook nog eens helemaal niets mee op. Paniek laat je alleen maar rond rennen als een kip zonder kop en die kippen vallen op een gegeven moment om.
Dit wil je dus niet laten gebeuren.
Belangrijkste is nu de WIL om te overleven. WILLEN is veel belangrijker dan KUNNEN.
Ik zeg altijd dat als je niet WIL, je ook niets KUNT leren / doen. Als je echter WIL, kun je alles (leren) en voor een situatie van overleven kun je dus ook veel vooraf leren.
Want zelfs tijdens het ‘overleven’ ga je door een leerproces; maar dan wordt het wel meer een kwestie van ‘door schade en schande wijs geworden’.
Of je dàt als uitgangspunt moet hebben, dat waag ik te betwijfelen.
Wat dan wel?
In een overlevingssituatie is het allerbelangrijkste dat je uitgaat van jouw eigen positieve gedachten en wilskracht. Positieve gedachten en wilskracht zullen jouw kracht moeten gaan worden om deze situatie tot een goed einde te kunnen brengen. Als je daarnaast kennis hebt van hoe om te gaan met de situatie waar je in verzeild bent geraakt is dat alleen maar meegenomen. Vaak is dat ook nog gewoon een kwestie van je gezonde boerenverstand gebruiken.
Klinkt het een beetje vreemd … Ja , als je lekker in je comfortzone zit klinkt het vreemd. Maar eenmaal buiten je comfortzone wordt het in één keer een heel ander verhaal.
Gelukkig is het geen rocketscience.
Uitgaande van je positieve gedachten en jouw eigen wilskracht kun je, net zoals je je fysieke lichaam kunt trainen, ook je geest trainen. Het is dus een kwestie van (droog) oefenen voor situaties die misschien een keer de kop op steken. Hierbij zijn de meest voor de hand liggende trainingsmethoden ontspanning, visualisatie en attitude.
Meer weten? Kom naar de workshop Psychologie van het overleven. Dan gaan we hier dieper en praktischer op in.
Of neem contact op via info@bushcraftinlimburg.nl
Neem ook eens een kijkje bij de diverse workshops.
Wil je een workshop volgen maar heb je vooraf nog brandende vragen? Niet wachten, gewoon stellen, dan kunnen we daar rekening mee houden.