Een van de vier aardse elementen is vuur. Vuur is heel lang geleden ‘ontdekt’ door onze voorouders en in de loop der eeuwen hebben zij veel nuttige toepassingen van vuur ontwikkeld. Maar waarom hebben we vuur eigenlijk nodig.

Voor het maken van vuur zijn drie elementen van belang. Ontbreekt een van deze elementen, vergeet het dan maar, je krijgt GEEN vuur. Die drie elementen zitten in een zogenaamde branddriehoek (maar die term mag je vergeten) en zijn:

  • Zuurstof (dit is meestal al aanwezig en dus hoef je hier niets mee te doen),
  • Brandstof (er zal toch iets moeten gaan branden !) en
  • Warmte

Vuur maken: Technieken

Deze laatste zal voor de meesten een uitdaging vormen. Hoe voer je warmte toe om te zorgen dat je brandstof ook ontbrandt en je dus een vuur krijgt. Hiervoor zijn ook weer vele technieken voorhanden. Makkelijkste is een aansteker e/o lucifers maar na verloop van tijd zijn die op of nat. Je zult dus op een andere manier warmte moeten kunnen maken. Dat kan o.a. met een magnesiumstick, vuurboog, batterij en staalwol, of een bril / vergrootglas. Allemaal technieken die aan te leren zijn.

In huis zien we niet vaak vuur. Als je al elektrisch kookt en geen open haard hebt dan zie je binnenshuis eigenlijk helemaal geen echt vuur meer. Vaak ook maar goed ook want wie kan er nu nog eigenlijk nog met vuur omgaan. Omgaan met vuur kan gevaarlijk zijn en we hebben er zelfs spreekwoorden voor zoals “met vuur spelen”, “ wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten” en zo zijn er nog wel meer te bedenken.

Weet je echter wel hoe je veilig met vuur kunt omgaan dan zul je merken dat je steeds meer toepassingen gaat gebruiken. Vuur heeft eigenlijk een paar belangrijke toepassing en die zijn, zonder helemaal compleet te zijn :

  • warmte (om je zelf te verwarmen en te koken, bakken en braden)
  • ontsmetten (koken van onveilig water)
  • licht
  • veiligheid (het houdt -wilde- dieren op afstand maar de rook ook bijv. muggen)
  • daarnaast geeft vuur jou ook een comfortabel en veiliger gevoel.

Belangrijk bij vuur is dan ook om het veilig en verantwoord te doen. Het begint al met het zoeken van de juiste brandstof (bijvoorbeeld de vonken die rondspatten bij dennenhout).
De volgende vraag is dan ook hoe je vuur gaat aanmaken. Met een magnesiumstick die je ongeveer 10.000 maal kunt laten vonken, krijg je echt geen grote boom aan het branden. Je zult dus een manier moeten zoeken van hoe je de brandstof aan het branden kunt krijgen.

Wil je meer te weten komen over (veilig en verantwoord) vuur maken, neem dan contact op met Bas de Wit via info@bushcraftinlimburg.nl of neem een kijkje bij de diverse workshops. Wil je een workshop volgen en heb je vooraf al hele brandende vragen, niet wachten, gewoon stellen en dan kan ik daar rekening mee houden.